Summa sidvisningar

fredag 18 oktober 2013

Saxat ur Lektyr - Videotoppen

Topplistor har alltid attraherat moderna människor speciellt inom musik. Speciella radioprogram har skapats för att presentera topplistor. Tio i Topp, Svensktoppen, Kvällstoppen och Skivspegeln. När det gäller film har såklart intresset funnits men inte haft några direkta listprogram på TV men så när videon gick från att vara ett spela-in-från-tv media till hyr-films-frossande dito fanns det alla orsaker att åtminstone i pappersform göra Topplistor för vilka filmer som hyrdes ut mest. 
Kulturtidskriften Lektyr som tidigt var ute med sidor vikta åt videofenomenet fixade snart fram aktuella topplistor för marknadens mest heta filmer. Och vilka filmer sen! Titlar som idag skickar en ilning av förtjusning längs ryggraden - Djungelmassakern, Bastards, Mannaya, Karate Warriors, De vilda Gässen och Trinity mfl.

Filmerna ovan speglar den första tiden med video då storbolagen tjuvhöll på sina titlar och videobolagen insåg att vi konsumenter i vår iver att få se film hemma skulle hyra underbart underhållande lågbudgetrullar som de kunde köpa in för en spottstyver. Intresset för lågbudgetaction höll i sig genom hela VHS-eran för vi ville ha underhållning vare sig det var med Hollywoods toppnamn eller med Steven Segal. Och jämför man första videolistan på klippet med den sista av senare datum ser man att James Bond (Roger Moore) samsas med Robert Ginty (Goldraiders filipinoaction) och Chuck Norris - Breaker Breaker lågbudegetaction i westermiljö! En bra film är helt enkelt underhållande!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar