Summa sidvisningar

torsdag 17 mars 2011

Ung - Skinheads

De första svenska skinnskallarna dök upp i svallvågorna av punken, där flera av dessa var punkare som plockat upp stilen från Storbritannien där den då i slutet av sjuttiotalet åter börjat ta fart. Skinnskallar dök upp på spelningar med punkband som Sham 69, Slaughter & The Dogs och Skrewdriver. Veteranerna i Cock Sparrer attraherade också den kortklippta åhörarskaran.

I och med Oi-vågen ökade raskt antalet skinnhuvven i Sverige. De flesta kopierade helt sonika stilen från de samtida skinskallarna i Storbritannien, så var det klorinblekta brallor, bomberjacka och National Front där så var det tyvärr samma här. Denna brist på kunskap om rörelsens rötter fanns också hos media som knappast gjorde annat än att spä på fördomarna om "Skinheads". Och visst, det var oftast rätt stökigt kring spelningar där skinnskallar dök upp och gjorde sitt bästa för att leva upp till ryktet som Sveriges mest fruktade ungdomsgrupp.

Filmaren Kristian Petri kom i kontakt med skinnskallarna när han ville att de skulle medverka i en film om punkbandet Incest Brothers. Något som ledde till nedanstående reportage i Aftonbladets UNG-bilaga. Kristian återger rörelsens historia, men i övrigt gör skinnhuvvena själva väldigt lite för att ändra på bilden av sig själva som rasistiska bråkstakar. En av de första skinnskallarna "Lasse Skåning" sammanfattar de svenska skinnskallarnas utveckling mycket träffande: "Årskiftet 78/79 träffade jag en snubbe som såg ut sådär och jag tyckte det såg ball ut. Då var det inte en massa bråk o strul. Man höll ihop med sina gamla polare, även punkare. Man tyckte bara det såg roligare ut med kort hår. Men nu har det kommit en jävla massa skins och det har blivit en massa strul. Många har Englands-komplex. De försöker vara nazister som dom engelska skinheadsen."
Klicka på bilden för att läsa.

4 kommentarer:

  1. Grymt rolig läsning. Vilket årtal skrevs denna artikel?

    SvaraRadera
  2. Ursäkta farbror. Såg årtalet i hörnet där. Tyvärr har jag inte mycket av nostalgi att få ut av det här eftersom jag föddes samma år. Born to late

    SvaraRadera
  3. Fan vad kul! Jag hade urklippet på väggen i ungdomsrummet haha

    SvaraRadera
  4. Kul som fan att klippet är uppskattat. Ska lägga ut ett från Schlager samma år (-82), det gjordes ju inte så många reportage om den första generationen skinskallar.

    SvaraRadera